Kuchnia turecka
Kuchnia turecka to niewątpliwie jeden z większych atutów, podczas podróży do Turcji. Pyszna, aromatyczna, oparta na lokalnych produktach, wciąż lekko egzotyczna dla polskiego podniebienia. Kuchnia turecka to idealny miks potraw mięsnych, świeżych warzyw, warzywnych dań oraz cudownych deserów. Nie zapominajmy też o charakterystycznej dla tych dań bogatej bazie aromatów, a to wszystko dzięki przyprawom, które chętnie są przez Turków używane.
Potrawy
Danie, które zapewne najbardziej kojarzy się Polakom z kuchnią turecką to kebab. W Turcji jednak jest kilka rodzajów kebabu i wyglądają one najczęściej inaczej niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni w Polsce.
Doner kebab w Turcji jest podawany na talerzu – jest to danie złożone z pieczonego na obrotowym szpikulcu mięsa (najczęściej wołowe lub baranie, cięte, ze świeżymi warzywami – sałatki i sos.
Innym rodzajem kebabu jest kebab Adana. Jest to mięso baranie (lub wołowe) mielone lub bardzo drobno siekane, pieczone na ogniu na specjalnej szpadzie. Najczęściej jest też dosyć pikantne. Kebab Adana podaje się z dodatkami – ryżem lub kaszą bulgur i warzywami. Oczywiście w Turcji można zjeść też kebaba w bułce. Jest on podawany najczęściej w bułce typu pita.
Przystawki
Turcja to kraj cudownych przystawek. Posiłek najczęściej zaczyna się od przyniesienia na stół kilku rodzajów przystawek oraz chlebka pita. Najczęściej są to: patlican salatasi, czyli salatka z bakłażanów, acili ezme, czyli ostry, gęsty sos z ostrej papryki chili (świetnie komponuje się z grillowanymi mięsami), yaprak salma – przystawka lub danie samo w sobie. Yaprak salma to maleńkie gołąbki z liści winogronowych z aromatycznie przygotowanym ryżem. Godne polecenia są również manti – małe pierożki z mięsem baranim lub wołowym, które zazwyczaj podawane są w sosie pomidorowym i jogurtem. Jako przystawka często też pojawia się na stole zeytin ezmesi, czyli intensywna w smaku pasta z czarnych oliwek.
wiązkowo wśród przystawek zawsze znajdziemy jogurt z ogórkiem i czosnkiem, czyli cacik. Oliwa z oliwek i oliwki też są bardzo istotnymi produktami w kuchni tureckiej i często pojawiają się na stole. Polecamy bardzo, ponieważ oliwa i oliwki w Turcji są bardzo smaczne i dobrej jakości. Turcja jest czwartym największym producentem oliwek na świecie.
Mówiąc o kuchni tureckiej nie można nie wspomnieć o lahmacun. Lahmacun spokojnie można określić królem street foodu w Turcji. Jest to coś, co często bywa nazywane turecką wersją pizzy, ze względu na to jak wygląda. Lahmacun to bardzo cienkie ciasto z mięsem (jagnięce, baranie lub wołowe). Nadzienie z mięsa jest pyszne i aromatyczne – mięso smaży się z sosem pomidorowym, czosnkiem, cebulą, przyprawami i zieleniną. Pyszne! I najlepiej smakuje prosto z pieca.
Desery
Po tych klasykach kuchni tureckiej przejdźmy to deserów. Chyba wszystkim Turcja kojarzy się ze słodkościami i herbatą. Najbardziej znany deser to baklava, czyli bardzo cienkie warstwy ciasta filo, przekładane pistacjami i/lub orzechami włoskimi, zalane syropem cukrowym. Bardzo wilgotne, lepiące i słodkie cudo, dlatego podawane jest jako małe kawałki na deser. Kadayif to cienkie niteczki z ciasta przekładane pistacjami bądź orzechami w słodkim syropie cukrowym.
Bardzo ciekawe jest kunefe – jest to ciasto z cienkich niteczek, nadziewane serem, który cudownie się ciągnie po upieczeniu, posypane pistacjami. Na koniec (choć to wcale nie koniec tureckich deserów) wspomnijmy o lokmie. Lokma to malutkie pączki bez nadzienia, ale nasączone w słodkim syropie, często z odrobiną soku cytrynowego. Mogą być też posypane pistacjami lub orzechami.
Desery można zamówić w restauracji po posiłku, ale bez problemu znajdziemy je podczas chodzenia po mieście w miejscach, gdzie możemy je kupić na wynos. Nieważne w jakim miejscu, ale trzeba zadbać o to, aby ich spróbować.
Herbata
Kończąc ten krótki wpis o kuchni tureckiej, musimy zwieńczyć ten tekst, tak jak każdy posiłek w Turcji, czyli herbatą. Turecka herbata to mocny, aromatyczny napar, który pije się z charakterystycznych szklaneczek w kształcie tulipana. Herbata to istotny element kultury tureckiej i zwyczajowy koniec posiłku. W większości miejsc kelner zaproponuje nam na koniec herbatę. Są też miejsca, gdzie herbata jest serwowana bezpłatnie. Serdecznie polecamy wypić tulipanka herbaty na koniec posiłku – niezależnie od tego czy lato, czy zima. To zawsze dobry pomysł. Dla koneserów kawy, wspomnijmy jeszcze o kawie po turecku. To takie wschodnie espresso – mocna esencja, zawiesista konsystencja, najczęściej bardzo słodka, podawana w małych filiżankach.
Poznawanie nowych krajów, nowych miejsc jest zdecydowanie pełniejsze, jeśli dołączymy do tego zmysł smaku. Dlatego polecamy Wam próbowanie nowych, nieznanych smaków podczas podróży. Zawsze można odkryć coś dobrego, coś co się nam spodoba, czasem zachwyci. A kuchnia turecka to naprawdę gwarancja kulinarnej ekstazy 🙂
Na każdej z naszej wypraw do Turcji będziecie kosztować kuchni tureckiej / kurdyjskiej zarówno w restauracji, jak i domowo na Araracie przygotowywane przez naszego kucharza.